E sorok írója viszonylag gyakori vendég Szímőn, így a Jedlik-emlékszobát is többször látta már. Nemes dolog, hogy a derék tudós szerzetes emlékét szülőfaluja igyekszik méltóképp megőrizni.
A mini múzeum látogatottságát a nyári hónapokban bizonyosan növelné, ha az érdeklődők a villanydelejes forgony mellett a fröccsel is kapcsolatba kerülhetnének, hiszen a szódavíz nagyüzemi gyártásának meghonosítójaként Jedlik Ányosnak is elévülhetetlen érdemei vannak (ám a felfedezés dicsősége az angol Joseph Priestley-é). Mert – természetesen a párás korsóba csapolt hideg sör mellett – mi oltaná jobban a szomjat az ilyen pusztítóan meleg, hőmérsékleti rekordokat döntögető időben, mint a bor és a szikvíz megfelelő elegye,melyet – a legenda szerint – Fáy András szőlőbirtokán kevertek először 1842-ben, amikor a jeles író és közgazdász fóti szüretre invitálta barátait, köztük Jedliket. Annak függvényében, hogy a pohárban a bor és a szóda milyen arányban elegyedik, különböző fröccsfajtákat ismerünk. A két szélsőség – aszódát csak elenyésző mennyiségben, tíz százalékban tartalmazó Krúdy-fröccs, és ennek ellentettje, az egy deci borra spriccelt kilenc rész szóda, a távolugrás – között számos fröccsfajta létezik, melyek enciklopédikus jellegű ismertetésétől jelen írásban eltekintünk. Egyet mégis kiemelnénk, az instant fröccsöt: ennél egyenesen a szódásszifonba kell tölteni a bort, és ráküldeni a patront – a végeredmény így már határterületet alkot a habzó borral. A kulcsszó a szódásszifon. Napjainkban már alig akad „rendes” patronos szódásszifon. Így jobb esetben ezt kisiparosoktól származó, műanyag, de immár patron nélküli pszeudoszifonokkal pótolják, melyek azért még hitelesen hozzák a „fröccs”-enést (bár az instant fröccs készítésének lehetőségét eleve kizárják). Rosszabb esetben a bort ásványvízzel hígítják, mely nem lövell peckesen a pohárba, nem úgy keveredik a borral, mint a szóda, oda a fröccsenés – a hang és az élmény egyaránt. Ez merénylet a fröccs intézménye ellen.
Az ilyen trópusi időjárási viszonyok közepette talán a száraz, fehér hosszú lépés az ideális – csakis szifonból származó szódával. Fogyasszuk mindig mértékkel...
Utolsó kommentek