Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Túlélésre berendezkedve

Pártot gründolna Igor Matovič, az Egyszerű Emberek Polgári Társulásnak a Szabadság és Szolidaritás választási listáján parlamentbe jutott képviselője. (Politikai hovatartozásának meghatározása legalább olyan bonyolult, mint „a Most-Híd parlamenti frakciójában politizáló polgári konzervatív párti politikus” szókapcsolat az OKS-es honatyák esetében, akiket Bugár Bélának eddig nem sikerült meggyőznie arról, hogy az OKS nem parlamenti párt; de úgy tűnik, ez most egy ilyen év volt, illetve ilyen ciklus lesz.)

Matovič esetében nehéz eldönteni, hogy a törvényhozásban utcai harcos módjára viselkedő honatya eredeti ötleteivel idézettségi mutatóján szeretne-e emelni, vagy valóban komolyan gondolja-e, amit éppen mond. (Nem mintha ez más politikusok esetében könnyű lenne, hisz Matovič július végi „lázadása” idején Richard Sulík azt mondta róla, már nem tartja őt korrekt partnernek, most meg azt mondja, korrekt partnernek tartja. Fene se érti ezt.) A júliusi lázadást lezáró augusztus 2-án aláírt nyilatkozat értelmében Matovičék mandátumvesztés terhe mellett írásba foglalták, hogy a ciklus végéig nem lépnek ki az SaS frakciójából. Azóta ő és társai nem, csak a hat áruló veszélyeztette az ingatag koalíciót. Most nem a pártelhagyás, hanem a pártalapítás szava harsog bele a politikai kommunikációs tér vízkeresztig dermedt, eseménytelen csendjébe. Matovič a TA3 hírtelevízió keddi műsorában indirekt módon arról beszélt, új pártot alapítana. A pártalapítás felelősségét a többi képviselőre hárította. Ha azok beleegyeznek a választási törvény olyan módosításába, hogy ne csak pártlistán indulók, hanem autonóm, független személyek is indulhassanak a parlamenti választásokon, akkor nem alapítja meg az új pártot. Ezt másnap sajtónyilatkozatban is megerősítette. Matovič hozzáállását akár gyerekesnek is nevezhetnénk: vagy az lesz, amit én akarok, vagy nem játszom veletek – üzente politikustársainak. Akik viszont mind pártkatonák, így – a helyüket preventíve féltve Matovič celebpártjának lehetséges jelöltjei előtt – bizonyosan nem mennek bele a módosításba, s megnyílik az út a pártalapítás előtt. Pártot alapítani legitim törekvés, még ha az átlagpolgárok zöme rosszallóan néz is a menet közben mezt váltó politikusokra, ám a választópolgár nagyon hamar felejt. Egy olyan virtuális párt, amilyent az „egyszerű” honatya szorgalmaz – melynek nem lennének helyi struktúrái, csak papíron létezne pártként, tevékenysége pedig az önjelölt politikusok befogadására korlátozódna –, akár sikeres is lehetne, bár az eddigi hazai „polceleb” pártok zömmel elbuktak. A sok dörzsölt, a munkaerőpiacon életképtelen, tehát bizonyos tekintetben megélhetési politikus között sokan bizonyosan szívesen látnának független, valódi személyiségeket, bár kérdéses, a jelenlegi, pártokráciára épülő parlamentben mit tudnának elérni. Egyelőre azonban úgy tűnik, Matovič – nem bízva abban, hogy legközelebb (azt, hogy 2014-ben, a kolíció törékenységét látva túlzó merészség lenne leírni) is helyet kap az SaS listáján – saját politikai túlélésén kezdett idejekorán munkálkodni.

Bookmark and Share

0 Tovább

Ők is boldog karácsonyt kívánnak...

0 Tovább

Karácsony

Minden kedves olvasómnak áldott, boldog karácsonyt kívánok! Az AP hírügynökség képe a betlehemi Születés templomában készült.

(Boldog karácsonyt kívánok továbbá a Szlovák Postának is, amelynek 3 munkanap nem volt elegendő, hogy 87 kilométerre célba juttasson egy karácsonyi képeslapot. Eredetileg étkezésre szerettem volna felkínálni nekik a lipicai ménes egy konkrétan meghatározható részét, de hát ilyenkor illik meghatódni...

A bejegyzést természetesen az időgép publikálja, a szerző a karácsonyi asztalnál ül.)

0 Tovább

Szarblog


Vasárnap volt. Tunéziai harmadik műszak után ültem a Mac előtt, üres aggyal meredtem a képernyőre. Vasárnapi hírtelenség, a polműsorok már lementek a tévében, este még a focieredmények, aztán ennek a napnak is vége. Megint egy átlag mínusz ügyelet.

Családi idill, mellettem Toshibáján T. dolgozott, valami iskolai szart írt, közben a Mac megosztott wifijén netezett. Egyszer csak a kommunikációs helyzetből egyáltalán nem következő módon azt mondta: “Nem érzed úgy, hogy mostanában szar a blogod? Unalmasak az írásaid.”

T. minden írásomat elolvassa, azokat is, amelyek nem érdeklik őt - a többség ilyen. Nagyon szigorú kritikusom, egyáltalán nem elfogult, egy Németh Zoltánba oltott Bán Zoltán András kutya f@sza lenne hozzá képest. Ha tehát ő ad visszajelzést, nem árt komolyan venni.

Mi egy blog “jóságának” vagy “szarságának” fokmérője? A látogatottság? Azt - Networked Blogs, Facebook, Twitter, Iwiw, bármi nélkül - 12 ezer egyedivel sikerült emelni. Tavaly 29 725 volt, idén eddig 42 304. Pontos számok az év végi összegzésben. De valszeg nem itt kell keresnünk.

Én is érzem, hogy - főként az utóbbi hónapokban - a blog nem olyan, mint amilyennek szeretném, hogy legyen. Hogy analógiával éljek, egy nőgyógyász sem szokott pornóoldalakat nézegetni szabadidejében. Ha az ember hivatalból ír, lehet, hogy szabadidejében inkább horgászni kellene, ahogy Vályi Pista javasolta, egy autószerelésről szóló beszélgetés során...

A válasz keresése a 2011-es év to do listjén szerepel.

Bookmark and Share

0 Tovább

Furcsa Radičová

Szerdán még úgy gondoltuk, egy könnyed hétvégi posztban az amerikai hadsereg tájékoztatási és propagandairodáját, a Defense Video and Imagery Distribution Systemet (DVIDS) fogjuk ekézni, hogy nem ismerik az év asszonyát, de aztán elálltunk ettől a szándékunktól.

Szerdán Katie Lester, a DVIDS International Media Relations Specialistje nagyon kedvesen küldött pár felvételt Ivan Gašparovič államfő, és Iveta Radičová miniszterelnök afganisztáni látogatásáról, még mielőtt a szlovák hírügynökségek kiadták volna, hogy a vén zsivány hazajött Afganisztánból. Államfő és kormányfő egyszerre háborús zónában? Ekkora ziccer Sulíknak... És különben is, hogy volt Radička Kandahárban, hisz láthatóan ott volt a kormányülésen. Hát úgy, hogy Ľubomír Galko védelmi miniszter látogatta meg a légibázist őrző hadfiakat. A DVIDS azonban azonban ezt másként gondolta.

Hiába no, Szlovákia messze van Washingtontól, meg Kandahártól is, örüljünk, hogy nem azt írták szlovén elnök, nekik végül is kurvára mindegy, ki a kormányfő ebben a Texasnál 14-szer kisebb országban, amely szövetséges ugyan, de harcoló alakulatot eddig nem küldött...

Írtam nekik egy levelet, hogy Radičová egy korához képest jó karban levő nő, a képeken meg láthatóan egy faszi van az államfő mellett, akinek a tartása ugyan cseppet sem katonás, de hát ő a mi védelmi miniszterünk. Katie Lester fél órán belül válaszolt, megköszönte a figyelmeztetést. It will be edited and corrected! - ígérte. Ezzel ugyan nem siettek, mert másnap reggel még csak a képek felénél volt kijavítva, de ha bölcs államfőnk bármely rajongója ma szeretne tájékozódni a vizitről, az elnök neve mellett már Galko nevét olvashatja.
Azért egy radičovás oldalt leprintscreeneltünk az utókornak.

Bookmark and Share

0 Tovább

tg-ltatsthtetet-06-01

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek