Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

imported - 27

 A rendőrök mellett nem alhatnak nyugodtan a katonák, a vasúti és városi rendőrök, a vámosok, a víz-, gáz- és villamosművek és a polgári védelem alkalmazottai sem május 28. és június 1. között. Ezekben a napokban ugyanis Pozsony ad otthont a NATO Parlamenti Közgyűlésének, melyre a tagországok mintegy nyolcszáz küldöttét várják. A globális terrorveszély miatt az eseményre rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

A közgyűlésre a Redutban fog sor kerülni. Az épületet ez idő alatt csak a kiszolgáló személyzet közelítheti meg, természetesen a jelölteken kívül. A környéket a rendőri biztosítás szempontjából három részre osztják. Az első zóna a Jesenský, a Medená, a Kúpeľná, a Palacký és a Mostová utcák által határolt terület. Ide nem hajthat be gépjármű, tömegközlekedési eszközök sem. A szállodák és az újságírók autóit a Štúr téren és a Jesenský utcában vetik alá tűzszerészi vizsgálatnak A gyalogosok az előre kijelölt útszakaszokon közlekedhetnek. Ha bármi probléma felmerülne, azonnal lezárják az egész rakpartot. A második zóna az úgynevezett ütközőzóna, a Straková, a Banská, a Tobrocká utcák, a Rybné námestie és a Fajnorovo námestie, valamint a Nemzeti Színház közötti terület. A rendőrségnek ebben a zónában kellene feltartóztatnia az esetleges globalizációellenes tüntetőket. Ezt a zónát rohamrendőrök kordonokkal és páncélozott csapatszállító járművekkel fogják védeni. Képesek vagyunk pár perc alatt hermetikusan lezárni ezt a térséget, mondta Stanislav Jankovič kerületi rendőrfőkapitány-helyettes. A harmadik zóna az Óváros határaival esik egybe. Itt egyenruhások, és civil ruhás rendőrök is fognak járőrözni, feladatuk elsősorban a megfigyelés lesz.

Ez lesz Szlovákia legnagyobb rendőri akciója, mondta Ján Packa ezredes, a Közjogi Méltóságokat Védő Hivatal igazgatója. A diplomaták védelmére több ezer rendőrt vetnek be. A rohamrendőrök már 2003 októberében megkezdték a felkészülést.
0 Tovább

imported - 26

A köpcsényi határátkelőn meglehetősen hosszú kocsisor végére sikerül beállnunk, mely araszolva halad: a határok őrei élvezik, hogy még tíz napig pecsételhetnek. Begyűjtjük a stemplit az útlevelünkbe, aztán rendesen bele kell taposni a gázba. Tízre óraműpontossággal a fraknói – vagy ha úgy tetszik forchtensteini – várban kell lennünk, az Óra-művek című kiállítás sajtómegnyitóján.

 

Sietnénk, de Ausztriában nem lehet gyorsan hajtani: csaknem minden, magára valamit is adó település elején négyzetméteres tábla köszön az autósra: Sie fahren és alatta a sebességünk. Néhol embermagasságú, zord papírrendőrök is ijesztgetik az igyekvőt. Így kicsit megkésve érünk Kismartonba (Eisenstadt), mely az Esterházyak egyik fészke, és a milliók felett rendelkező Esterházy Magánalapítvány székhelye.

Az alapítvány kezelésébe tartozik a Nagymartontól (Mattersburg) hat kilométerre található fraknói vár is, mely a XIII. század óta őrzi Bécsújhelybe vezető utat. A vár eredetileg királyi vár volt, a középkorban többször is gazdát cserélt, birtokolták a Nagymartoni grófok, a Kanizsayak, később a Habsburgok, akiktől Mátyás 1466-ban elvette a várat, mely az igazságosnak mondott király halála után 135 évig Ausztriához tartozott. Az Esterházy család birtokába 1622-ben került, Esterházy Miklós nádor, II. Ferdinándtól zálogjogot nyert rá és Kismartonra. A műgyűjtő főúr átépíttette a várat, csak a vár védjegyeként funkcionáló, már messziről látható, ötven méter magas lakótoronynak kegyelmezett. E rekonstrukció során nyerte el a vár mai formáját.

A várkapu azonban nem a régmúlt idők harcait idézi, az Óra-művek kiállításhoz igazították: október 31-ig egy nagy órán keresztül léphetünk be a várba, mely persze a több mint száz órakülönlegességen túl más gyűjteményeknek is otthont ad. A fegyvergyűjtemény a török háborúktól a napóleoni időkig mutatja be a család fegyveres erejét: megtekinthető gyalogos- és huszárezredeik felszerelése. Itt található a családi kép-, könyv- és levéltár is, valamint a kincstár. Ennek újabb része válik láthatóvá, kiegészítve a budapesti Iparművészeti Múzeum Esterházy-kincsek Gyűjteményéből ideszállított órakülönlegességekkel, valamint a bécsi Szépművészeti Múzeumból, és néhány magángyűjtőtől kölcsönzött tárgyakkal. A funkciójuktól függetlenített, bevilágított óracsodák teljes pompájukban mutatkoznak meg.

Sőt, már akkor megtekinthetnénk egy, a kiállítás részét képező órát, mikor belépünk a tárlatnak otthont adó épületszárnyba, ugyanis a kapu felett egy napóra helyezkedik el. De ezt már csak akkor vesszük észre, mikor a Nemes ajándékok fantázianevet viselő terem ablakán kitekintünk: a szemben lévő állványzatra mintegy másfél négyzetméteres tükröt erősítettek, ebben látható az ablak alatt levő napóra. Az első teremben hatalmas homokóra fogadja a belépőt, a jobb oldali tárlókban középen egy órásmester szerszámait láthatjuk, és itt kap helyet a kiállítás legmodernebb darabja, egy 2004-es Swatch modell is. A gyertyás időmérővel meglehetősen éles kontrasztot ad… Erre alapozva a kiállítás szervezői a gyerekek számára egy kísérőprogrammal is előálltak, melynek címe A nürnbergi tojástól a Swatchig. A harmadik teremben az egykor márkanévként funkcionáló augsburgi órákból tekinthetünk meg hat darabot. Az Óra-művek elnevezésű teremben írnám, hogy különlegességeket láthatunk, de hát valamennyi teremben azok vannak. Az ebben a teremben kiállított művek közül hadd emeljük ki a Laterna Magica elvén működő, a XVII. század második feléből származó órát, mellyel képeket lehet kivetíteni a szemközti falra. Az Esterházy családnak természetesen saját udvari órásmesterei is voltak, az ő munkáiknak is külön termet szenteltek. Munkáikon megfigyelhető a XVIII. és XIX. század szépségeszménye közti különbség. De az órákat nemcsak időmérésre használták, a csillagászoknak is nélkülözhetetlen segítőtársai voltak. A bolygók állását követő csillagászati órákat bemutató teremben korabeli csillagászati távcsövet, valamint egy kezdetleges számológépet is láthatunk.

Régen a fegyverkovácsok és az órásmesterek egy céhbe tömörültek, ugyanis mindkét feladatkör – ma úgy mondhatnánk – precíziós jellegű volt. A Háborús idők elnevezésű teremben például kalibermércét, és számos más hadieszközt is láthatunk, melyekről ma már bajosan mondaná meg bárki, milyen célt szolgáltak valaha. A 14. számú teremben négy, idővel kapcsolatos témát feldolgozó kép függ, köztük egy Salvador Dali, Az emlékezet állandósága című. A múzeumlátogató szíve ilyenkor gyorsabban kezd dobogni. Hát idehozták a New Yorki-i The Museum of Modern Artból? A fotóriporter kollégák hada rárepül a képre, alig tudok hozzáférkőzni. Aztán kiderül, hogy csak másolat. Pedig már beleéltem magam. Innen a már említett Nemes ajándékok termébe vezet az út, mely egyben a kiállítás végét is jelenti. Itt olyan órákat láthatunk, melyeket uralkodók, főurak ajándékoztak egymásnak. De áll itt egy pompás sátor is a XVII. század második feléből. A kiállítás valamelyest interaktív, helyenként beépített plazmaképernyőkkel, hangaláfestéssel. A termekben zenélő órák muzsikája, ketyegése, toronyórák gongütései kísérnek végig, még teljesebbé téve az élményt. Éppen hogy csak kézbe nem vehetjük a műremekeket.

A fraknói kirándulás ideális családi program. A festői vár Pozsonytól mintegy másfél óra autóval, a vár számos látnivalót kínál, a vár alatt pedig egy kellemes kisvendéglő várja a látogatókat, elfogadható árakkal. Teliholdas éjszakákon – a kiállítás időtartama alatt május 4-én, június 3-án, július 2-án, július 31-én és augusztus 30-án, szeptember 28-án és október 28-án – pedig a vár lidércei is előjönnek. Ide azonban előre be kell jelentkezni. Osztrák lidércet nem láthat akárki.

Bízzunk benne, hogy az egyesült Európában ezek a földrajzilag csak karnyújtásnyira, gazdaságilag ennél lényegesen messzebb levő kirándulóhelyek is elérhetővé válnak számunkra.

0 Tovább

imported - 25

Pozsony. A Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (SZBEH) a titkosszolgálatot és a katonai hírszerzést megelőzve csapott le arra a bűnbandára, amely április negyedikén fegyvereket lopott. A három trencséni illetőségű munkanélküli fiatalember behatolt az 5734 számú trencséni katonai alakulat fegyverraktárába, és onnan magukkal vittek hat darab páncéltörő rakétát az indításukhoz szükséges hajtóművel, és két darab nagy teljesítményű repeszgránátot; valamint egyéb hadianyagot, melyet a rendőrség közelebbről nem nevezett meg. A páncéltörő rakéta rendkívül hatékony, nagy tűzerejű fegyver hozzáértő kezekben. Hatóanyaga plasztik robbanószer, melyet a rakéták szétszerelése után esetlegesen önállóan is értékesíthettek vagy felhasználhattak volna. A muníció hivatalos értéke 64 ezer korona, de a feketepiacon ennek többszöröséért cserélhetett volna gazdát.

A közelgő NATO Parlamenti Közgyűlés előtt ekkora hadianyag-mennyiség komoly fenyegetést hordoz, ezért a SZBEH rendkívül nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást, mondta Jaroslav Spišiak, az országos rendőrfőkapitány első helyettese. Egy esetleges robbantásos merénylet ugyanis beláthatatlan következményekkel járt volna. Az intenzív nyomozás, mely nem nélkülözte az operatív eszközöket sem, hamar célra vezetett. A nyomozók felfigyeltek egy csoportra, mely hadianyagot szeretett volna értékesíteni a feketepiacon. A vevő egy alvilági csoport lett volna, a rendőrség pontosan tudja, hogy melyik, ám ezzel kapcsolatban Spišiak nem árult el több információt. A nyomozás pillanatnyi állására való tekintettel azt sem közölte, mikor fogták el az elkövetőket, akik egyelőre őrizetben várják, hogy a bíróság döntsön előzetes letartóztatásukról. Az ellopott hadianyagot a pozsonyi Bűnügyi Szakértői Intézetbe szállították, ahol vizsgálatnak vetik alá. A vizsgálat célja, hogy megállapítsák, a lefoglalt muníció azonos-e a trencséni kaszárnyából eltulajdonítottal.

A rendőrségnek a tervezett tranzakció folyamatát sikerült dokumentálnia, így elegendő bizonyíték gyűlt össze a három férfi ellen.

 

Pozsony. Vasárnapról hétfőre virradóra Nagyszombatban felgyújtották a SZBEH egy magas beosztású műveleti tisztjének személygépkocsiját. Az érintett rendőri vezető Spišiak egyik legközelebbi munkatársa. Az eset kapcsán a bűnügyi főigazgató a sajtó útján üzent a szervezett alvilágnak. „Az ilyesfajta fenyegetőzés vagy üzengetés teljességgel értelmetlen. Bennünket nem lehet megfélemlíteni sem így, sem másként. El fogjuk kapni őket, és akkor a komoly bűncselekmények mellett rongálásért is felelniük kell majd”, mondta a szlovák Falcone. Sem Spišiakot, sem a SZBEH magas beosztású vezetőit nem védi testőr.

0 Tovább

imported - 24

Pozsony. A Greenpeace felszólítja az Európai Unióhoz csatlakozó országokat, ne engedélyezzék a génmanipulált mezőgazdasági termékek árusítását. Eddig a csatlakozó országok egyikében sem voltak engedélyezve a génmódosított mezőgazdasági termékek, és szeretnénk, ha ez mindaddig így maradna, míg be nem bizonyosodik, hogy ezek nem károsak, és nem hordoznak veszélyt az emberi szervezetre nézve, mondta Martin Hojsík, a Greenpeace munkatársa. Daniel Lešinský, a fenntartható mezőgazdasági fejlődésért tenni kívánó non-profit szervezeteket tömörítő Agro-eko Fórum aktivistája több veszélyforrásra is felhívta a figyelmet. A génmanipulált növények kereszteződhetnek a szomszédos táblákon levő nem módosított génállományú növényekkel. Így azok is ellenállóbbak lesznek a növényvédő szerekkel szemben, ezért több vegyszert kell alkalmazni, ami közvetve veszélyezteti a fogyasztót. A génmanipulált takarmánnyal táplált haszonállatok ellenállóbbak lesznek az antibiotikumokkal szemben. Aki elfogyasztja ezt, maga is ellenállóbb lesz az antibiotikumokkal szemben, ami számottevő egészségügyi kockázatot hordoz, véli Lešinský.

A Greenpeace szerint a módosított génállományú alapanyagokból készült élelmiszerekkel szemben a legtöbb európai ország tartózkodó. Lešinský úgy gondoljam, nem szabad kiszolgáltatni a kis európai országok termelőit a génmanipulált élelmiszereket támogató amerikai mezőgazdasági lobbinak.
0 Tovább

imported - 23

Huszonegy ember halt tűzhalált

Pozsony. A múlt héten Szlovákiában 433 tűzesetet regisztráltak, melynek nyomán négy és fél millió korona kár keletkezett. A tűzesetekben hárman megsérültek, de haláleset nem történt. Az év eleje óta országszerte 2517 tűzesethez hívták ki a tűzoltókat. Ezek során 102 millió korona kár keletkezett, 21 ember meghalt, 56 megsérült, tájékoztatta lapunkat Alena Bučeková, az Országos Tűzoltó-parancsnokság szóvivője.

0 Tovább

tg-ltatsthtetet-06-01

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek