Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

imported - 22

RÖVIDEN

Gašparovič nem kegyelmez

Pozsony. Ivan Gašparovič hivatalba lépése után nem ad amnesztiát. A jelenleg érvényes törvények szerint az elnök önállóan nem adhat kegyelmet, így akkor jár el leghelyesebben, ha megvárja az igazságügyi miniszter értékelését, s ezután maga is csatlakozik egy esetleges amnesztiához, mondta az elnökválasztás győztese. Az elnök amnesztiára vonatkozó jogkörét akkor korlátozták, amikor Vladimír Mečiar ezt az intézményt arra használta fel, hogy szabadlábra helyezze ifj. Michal Kováč elrablóit. Az elnök azóta csak kormányjavaslatra adhat kegyelmet a bűncselekmények elkövetőinek.

 

Testőrök Gašparovičnak

Pozsony. Jóllehet a köztársasági elnöknek csak hivatalba lépése után jár a Közjogi Méltóságokat Védő Hivatal által biztosított testőrség, Gašparovič már a közeljövőben kaphat testőröket. Ezt Ján Packa, az elit fegyveres testület parancsnoka mondta. Packa mihamarabb szeretne találkozni az elnöki szék várományosával, hogy megbeszéljék védelmének lényegi kérdéseit. Mint Gašparovič, mint pedig Mečiar védelmével kapcsolatban vannak tapasztalataink, emlékeztetett Packa arra az időre, mikor mindkét elnökjelölt közjogi méltóság volt.

 

Az integráció támogatását várják Gašparovičtól

Pozsony. Az USA tiszteletben tartja a szlovákiai választások végeredményét. Azt várjuk, hogy Ivan Gašparovič támogassa Szlovákia integrációját az euroatlanti struktúrákba, áll az amerikai nagykövetség sajtóközleményében. A közlemény szerint Szlovákia az utóbbi években nyilvánvalóan kifejezésre jutatta, hogy a demokratikus világhoz szeretne tartozni. Az amerikaiak bíznak benne, hogy az új elnök is a demokratikus fejlődést fogja támogatni.

 

Késett az elnöknő, ezért hazaküldték

Pozsony. Személyes problémák árnyékolták be az elnökválasztást Pozsonyhidegkúton. Az egyik választási körzet elnöknője tizenöt percet késett. Ezért a városi hivatal munkatársnője azt mondta neki: hazamehet, nem jár neki sem az ebéd, sem a pénz. A hölgy ezért a kerületi választási bizottsághoz fordult, amely kiküldte munkatársát a helyszínre. A városi hivatal alkalmazottja azt állította, hogy az elnöknő egy órát késett. Azonban a választási bizottság többi tagja egyértelműen azt állította, csupán tizenöt percet. Így tovább elnökölhetett.

 

Egymilliót vasalhatnak be az újságoktól

Pozsony. Ezertől egymillió koronáig terjedő pénzbírsággal sújthatják a Sme, a Pravda, a Národná Obroda és a Nový Čas kiadóját, ha az illetékes szervek jogosnak ítélik a HZDS panaszát. Mečiar pártja azért fordult a Központi Választási Bizottsághoz, mert a fenti lapok csütörtöki kiadásukban megsértették a kampánycsendet. Az ügyben a sajtótörvényt felügyelő Kulturális Minisztériumnak kell döntést hoznia. Vladimír Pirošík, a Központi Választási Bizottság tagja a HZDS felvetésével kapcsolatban elmondta: a kampánycsend csütörtök reggel 7 órakor lépett életbe, a lapok pedig már ezelőtt megjelentek, amikor még elméletileg lehetett kampányolni.

 

A hatodikról zuhant le a pozsonyi Pókember

Pozsony. Tegnap délelőtt 11 óra körül a 28 éves nagyrőcei Jozef R. felmászott egy toronydarura. Az ötven méteres magasságban eleinte magabiztosnak mutatkozott, mászkált a daru konstrukcióján, lekiabált a járókelőknek. A darut a tűzoltók és a rendőrök felszólítása ellenére sem hagyta el. Kisvártatva átugrott egy közeli épület tetejére, több erkélyen átmászott, majd eddig ismeretlen okokból lezuhant a hatodik emeletről. Az ügyetlen Pókembert kórházba szállították, állapota az életmentő műtét után is válságos.

0 Tovább

imported - 21

Tizenhat vállalkozót gyilkoltak meg

Pozsony. 61,7 milliárd korona kár keletkezett tavaly a tavaly elkövetett 111 893 bűncselekmény nyomán, 32,9 milliárddal több, mint tavaly, áll a Belügyminisztérium 2003-as évet értékelő jelentésében. A 111 893 kiugróan magas érték, ennél több bűncselekményt csak 1994-ben követtek el Szlovákiában; tízezer lakosra 208 bűncselekmény jut. Ebből 56 451 bűnügyet sikerült felderíteni 3529-cel kevesebbet, mint az előző évben. Ennek ellenére a lakosság biztonságérzete nőtt. A lakosság 61,8 százaléka biztonságban érzi magát, ez 8,5 százalékkal több mint tavaly. Ez a növekedés vélhetően annak köszönhető, hogy a rendőrség gyakrabban avatkozott be a családon belüli erőszakos bűncselekmények esetében; illetve hatékonyan léptek fel az össztársadalmi veszélyt jelentő szervezett bűnözői csoportokkal, valamint a gazdasági bűnözéssel szemben.

A jelentés szerint a tavalyi évben nem következett be szerkezetváltás a szlovákiai bűnözésben: alakulása a szociális és gazdasági változásokkal hozható összefüggésbe. Főként az erőszakos, a vagyon elleni és a gazdasági bűncselekmények terén tapasztalható növekedés. Riasztó a fajgyűlöletre visszavezethető bűnesetek számának szaporodása is, különösen a fiatalok körében. Szerencsés módon csoportos rasszista indíttatású erőszakcselekményre nem volt példa az elmúlt évben.

Vállalkozók tavaly 697 esetben voltak a bűnözők célpontjai, ez 132 esettel több mint tavaly. Tizenhat vállalkozót meggyilkoltak, a többiek ellen leggyakrabban erőszakos bűncselekményeket, testi sértést vagy zsarolást követtek el.

3 035 bűncselekményt kiskorúak, 5020-at pedig fiatalkorúak léptek a bűn útjára.

912 esetben külföldiek voltak a bűnelkövetők, míg 77 alkalommal ők váltak az erőszak áldozatává.
0 Tovább

imported - 20

Varjú Katalin a romakérdés ismert szakértője, több szakmunka és speciális iskolákban használt tankönyv szerzője. Őt faggattuk a romák integrációjának esélyeiről.

 

Azon kevés emberek egyike vagy, akihez a romák önként fordultak segítségért.

 

Igen, az osztályomba járó roma gyerekek szüleiből verbuválódott egy csoport, akik felkerestek, hogy tanítsam meg őket írni, mert kellemetlen nekik, hogy még aláírni sem tudnak, ha a postás hoz valamit. Azonban a szocializmusban nem volt olyan hivatal, amely ezt nekem megfizette volna. Azt mondták, a szocializmusban nincs analfabetizmus. Tanítottam délelőtt, tanítottam délután, ezt már ebben a formában nem tudtam vállalni.

 

A romákkal való terepmunkád azonban nem indult problémamentesen, úgy tudom, eleinte incidensekben is volt részed.

 

Amikor első alkalommal mentem pérót lótogatni, megdobáltak. Mivel már szürkült, nem láttam pontosan, hogy mivel. Nos később kiderült: ürülékkel. Aztán persze később sikerült megbarátkoznunk.

 

Komárom környékén az összes pérót belülről ismered, miben látod a romák integrációjának legfőbb nehézségét?

 

Azokat a romákat, akik ki szeretnének törni, és többre vágynak, például tanulni szeretnének, a péró közössége kiveti magából. A többségi társadalom pedig nehezen fogadja be. Így gyakorlatilag két szék közé esnek.

 

Miben rejlik a te tankönyveid újdonsága?

 

Nézzük az elsős tankönyveket. A zs betűt például a zsiráf képéhez társítják. Egy roma gyereknek viszont nincsenek képeskönyvei, és állatkertben sem volt, életében nem látott még zsiráfot, fogalma sincs, mi az. Ezt igyekeztem kiküszöbölni, a betűkhöz társítandó ábrákat az ő közegükből vettem. A könyvet csak roma színekkel illusztráltuk.

0 Tovább

imported - 19

A romák kelet-szlovákiai fosztogatása / éhséglázadása (a nem kívánt törlendő) nyomán a sajtó felfedezte a romatelepeket. A televízió képernyőjén düledező viskók előtt dühös, hadonászó férfiakat és kopott, elhasznált asszonyokat láthattunk, mögöttük a februári hóban félmeztelenül futkározó rajkókkal. A szenzációnak vége, az operatőrök más eseményeket filmeznek, lassan a kirendelt katonákat is visszavonják, a telepeken semmi sem változott, az élet visszatért a normális(nak nehezen nevezhető) kerékvágásba. Dunaszerdahely környékén azonban akadt három elszánt fiatal kutató: Menyhárt József, Pintér Tibor és Zalka Lóránt, akik szenzációhajhászás helyett a lelkiismeretes aprómunkát választották, hogy behatóbban megismerkedjenek egy romatelep mindennapjaival. Történetével, nyelvével, hiedelemvilágával. A telepet Malomhelynek hívják, Dunaszerdahelytől nem messze, Nyékvárkony és Bős között fekszik, mégis olyan, mintha a világ végén lenne.

 

„Nem vagyok képzett romológus, és nem beszélem a malomhelyi cigány nyelvváltozatot. Ezért nagyon hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nyelvészeti vizsgálatunk tárgyát a telepen beszélt magyar nyelvváltozat fogja képezni, illetve az, hogy az itt élő romák mennyire tudnak szlovákul” – mondja Menyhárt József, a Gramma Nyelvi Iroda Munkatársa, aki a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen készül megvédeni doktori értekezését, melyet nyelvjárástanból írt. A nyelvhasználatot kérdőíves vizsgálatokkal próbálták felmérni. A másutt bevált módszer elé itt az élet azonban akadályokat gördített: „Ha egy tizenhat négyzetméteres térben az emberek száma megegyezik a négyzetméterek számával, ott nem lehet kérdőíves vizsgálatot készíteni.” Hangfelvételeket sem tudtak készíteni. Így kénytelenek voltak az adatközlőket Nyékvárkonyba vinni, hogy nyugodt körülmények tölthessék ki az adatlapot. Arra szerettek volna választ kapni, hogy az itt élők hogyan beszélik a magyart, az egyes nyelvjárási jelenségek hogyan jelennek meg az általuk beszélt nyelvi változatban, mi az, amit másképp mondanak, és milyen a szlovák nyelvi kompetenciájuk. Eddig kilenc adatközlővel sikerült kérdőíves vizsgálatot készíteni, a nyelvészeti kutatás tehát félidőben van. A kérdőíveken kívül szeretnének az identitástudatra és a nyelvhez való viszonyra fókuszáló mélyinterjúkat is felvenni, ez a feladat meglehetősen időigényes. A kutatás során gazdasági nehézségek is felmerültek: „Az egyik roma asszony azt mondta, hogy elvihetjük a három gyerekét a kérdőíves vizsgálatra, de fizessünk érte ezer koronát. Esélyünk sem volt elmagyarázni, hogy mi nyelvészeti kutatást végzünk, melynek keretében nincs lehetőségünk honoráriumot fizetni.” Így aztán a gyerekektől a bősi speciális iskolában vették fel az adatokat.

A gyermekek körében végzett vizsgálat eredményei rámutattak, az oktatási rendszerben újrateremtődnek a társadalmi egyenlőtlenségek. A családokon belül ugyanis a cigány nyelvet használják, ezért az iskolapadba kerülő gyermek nem ismeri az oktatás nyelvét, legyen az a magyar vagy a szlovák. Így az oktatás nyelvét bíró társaihoz képest óriási hátrányba kerül. Tanulmányait szinte biztos, hogy csak speciális iskolában tudja folytatni. Innen indulva pedig a legjobb esetben is legfeljebb egy szakmunkásképző iskolát tud elvégezni, de ez is ritkaság. Így a gettóból kivezető kapu bezárul, még mielőtt kinyílt volna.

0 Tovább

imported - 18

Elnök és királynő

Pozsony. Szombaton nemcsak köztársasági elnököt, szépségkirálynőt is választunk. Ráadásul nemcsak Szlovákiában, hanem a szomszédos Csehországban is erre a napra tették az ország legszebb hölgyeinek vetélkedését. Így aki nem a hírtelevízió választási műsorait fogja figyelemmel követni, az kapcsolgathat a Nova és a Markíza között, ez a két televízió ugyanis élőben közvetíti a két szépségversenyt.

A Miss 2004-re való felkészülés már január 13-án kezdetét vette, ekkor tartották Kassán az első regionális válogatást, melyet Besztercebányán, Nyitrán és Pozsonyban is megismételtek. A versenyre idén is több ezren jelentkeztek, a bekerülés feltételei ugyanis nem túl nehezek. Csak 170 cm feletti, 18 és 24 év közötti, szlovák állampolgárságú, gyermektelen hajadonok jelentkezhetnek. Ilyenből vélhetően rengeteg van az országban, mintegy ezren jelentkeztek is. Közülük választották ki azt a 12 lányt, akiket január 24-én a sajtó képviselőinek is bemutattak. Lapunk információi szerint magyar nemzetiségű nincs köztük. A szépségkirálynő-jelöltek aztán több összpontosításon is részt vettek, hisz a több órás verseny lelkileg és állóképesség szempontjából egyaránt igényes.

A verseny zsűrijét a szervezőkön és a szponzor cégek képviselőin túl a szlovák showbusiness csillagai alkotják, de természetesen a nézők is hangot adhatnak véleményüknek. Szavazni a verseny hivatalos honlapján, a www.miss.sk-n lehet, valamint rövid szöveges üzenet formájában a verseny ideje alatt. A verseny győztese a szervező produkciós ügynökségtől egymillió korona értékű exkluzív szerződést kap, melyet egy luxus BMW-ben vihet haza. Ezen kívül magáénak tudhat egy külföldi luxuskörutat is.

Csehországban viszont véres esemény árnyékolja be a szépségversenyt. Szerdán az egyik szépségkirálynő-jelölt vőlegényét, egy 34 éves teplicei vállalkozót volt felesége agyonlőtte. A férfira annak irodája előtt lőtt rá, legálisan tartott fegyverével, majd önmagával is végzett. A nő készült a gyilkosságra, és búcsúlevelet is hagyott.

Az érintett hölgy, Lucie Králová visszalépett, így Karlový Varyban csak tizenegy lány küzd majd a koronáért.
0 Tovább

tg-ltatsthtetet-06-01

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek